Locatie Centrum-Oost

Windroosplein 96, 1018ZW Amsterdam

Effectief behandelen van oedeem met fysiotherapie

Wat is oedeem?

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen en bloed-, lymf- en hersenbanen. Oneindig veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Elske Rahusen van Fysiotherapie & Training Amsterdam behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Zij werkt samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Oedeemfysiotherapeut Elske is daarnaast ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie.

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. Dit doet de fysiotherapeut op verschillende manieren:

  • Door middel van oefentherapie. Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Bandages, tape en therapeutische kousen. Zo wordt vochtophoping voorkomen en zorg je ervoor dat de ontstane situatie stabiel blijft.
  • Extra aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.
  • Door middel van manuele lymfdrainage, volgens de methode van Vodder.

Wat is lymfdrainage?

De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. Dit doet de fysiotherapeut op verschillende manieren:

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie: de manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder.
Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking
van al het lichaamsvocht.

De manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is op het gehele lichaam toepasbaar en nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

De behandeling met manuele lymfdrainage bestaat uit een aantal massages. Daarna wordt gekeken of de behandeling voldoende heeft geholpen. Is dat niet het geval, dan is er verder onderzoek nodig.

Sportfysiotherapeut Amsterdam Benjamin Bos

Maak een afspraak

Hulp nodig bij herstel en preventie van uw klachten? Voor een persoonsgerichte aanpak bent u hier aan het juiste adres.