Locatie Centrum

Lijnbaansgracht 241, 1017PH Amsterdam
020 330 45 55

Locatie Centrum

Lijnbaansgracht 241, 1017PH Amsterdam

Locatie Centrum-Oost

Windroosplein 96, 1018ZW Amsterdam

revalidatie

Revalidatie

Revalidatie is kortgezegd het herstellen onder medische begeleiding na een operatie, letsel of ongeval. Onze specialistische begeleiding is nodig wanneer u letsel heeft opgelopen door een ongeval of wanneer u na een operatie of ziekenhuisopname hulp nodig hebt bij herstel.

foto benjamin bos zwart wit

Benjamin gaat je helpen

Hulp nodig bij herstel en preventie van uw klachten? Voor een persoonsgerichte aanpak bent u hier aan het juiste adres.

Orthopedische revalidatie

Wanneer u letsel heeft opgelopen door een ongeval kunt u problemen ondervinden met het functioneren in het dagelijkse leven. Orthopedische revalidatie staat in het teken van het juist functioneren van het bewegingsapparaat. De revalidatie kan voor een operatie (pre-operatief) plaatsvinden maar kan met name na een operatie (postoperatief) erg belangrijk zijn. 

Het revalidatietraject gaat altijd in samenspraak met een orthopedisch chirurg zodat wij u de beste kwaliteit kunnen bieden.
Daarnaast kan er ook gerevalideerd worden zonder operatie (conservatief). Bij deze soort orthopedische revalidatie kunt u denken aan bijvoorbeeld: een enkelverzwikking of het door te knie gaan. Hierbij wordt dan de inschatting gemaakt dat met de juiste training er geen operatie noodzakelijk is.

Sportrevalidatie

Deze vorm van revalidatie is gericht op het onderzoeken en het behandelen van sportblessures. Lees meer over deze vorm van sport revalidatie via deze link.

REACH

Fysiotherapie & Training Amsterdam is aangesloten bij het REACH netwerk (REhabilitation After Critical Illness and Hospital discharge). REACH omvat een regionaal netwerk van eerste- en tweedelijns professionals die betrokken zijn met de revalidatie van (complexe) patiënten na een ziekenhuisopname. De fysiotherapeuten van FTA zijn gespecialiseerd in de specifieke problematiek bij patiënten na een Intensive Care (IC) opname.

Klik hier voor meer informatie over REACH →

Long-COVID

COVID-19 is een virus dat sinds 2020 een grote rol speelt in Nederland. Dit virus kan bij een groep mensen aanhoudende klachten veroorzaakt. Nadat u COVID-19 heeft gehad kan het zijn dat u last blijft houden van een verminderde conditie, benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid, pijn of verzwakte spieren en gewrichten. 

De aandoening wordt ook wel ‘Long-COVID’ of ‘Post-COVID’ genoemd. Long-COVID kan een behoorlijke weerslag hebben op het lichaam en de mentale gesteldheid. Met een revalidatietraject op maat zorgen wij voor een sneller en beter herstel. U komt in aanmerking voor dekking van paramedische zorg vanuit de basisverzekering. De voorwaarden die daaraan verbonden zijn:

 • De eerste fysiotherapeutische behandeling valt binnen zes maanden na het acute ziektestadium;
 • Een verwijzing van een huisarts of specialist is noodzakelijk (verwijzing voor een tweede behandelperiode is mogelijk);
 • De verzekerde betaalt eerst zijn/haar verplichte (en vrijwillige) eigen risico.

Oncologie revalidatie

De fysiotherapeuten van FTA beschikken over specifieke kennis over oncologische aandoeningen en de bijkomende gevolgen. Wij kunnen u helpen om de balans in het dagelijkse functioneren terug te vinden. De behandelingen zijn expliciet gericht op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen. De problemen zijn vaak te relateren aan de aandoening zelf of de medische behandeling(en). De meest voorkomende problemen ten gevolge van kanker:

 • Vermoeidheid;
 • Pijn;
 • Depressie;
 • Angst;
 • Conditie- en krachtverlies;
 • Spanningsklachten.

Uit onderzoek is gebleken dat (blijven) bewegen en trainen in een veilige omgeving een positieve invloed heeft op het behoud en/of herstel van belastbaarheid. Dit geldt in verschillende fases van de ziekte. Zelfs tijdens chemo’s en/of bestralingen is er evidentie om door te trainen. 

De behandelingen worden in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit houdt in dat vanaf de 21e behandeling de kosten vanuit de basisverzekering vergoed worden. De eerste 20 behandelingen komen uit de aanvullende verzekering of zijn voor eigen rekening. Raadpleeg uw verzekeraar of vraag ons gerust voor verdere informatie. 

Revalidatie na een CVA

Revalidatie na een CVA

Een Cerebro Vasculair Accident (CVA) is een vrije vertaling van een ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’ en wordt ook wel een beroerte genoemd. Een beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Bij een TIA wordt er een bloedvat kort afgesloten door een stolsel. Bij een herseninfarct sluit een stolsel een bloedvat in de hersenen af maar lost deze niet vanzelf op, en bij een hersenbloeding scheurt het bloedvat in de hersenen open. Bij de drie aandoeningen zijn de verschijnselen gelijk. Een beroerte kan als gevolg hebben:

 • Problemen met lopen;

 • Moeite met het evenwicht te bewaren;

 • Een arm die niet goed functioneert;

 • Spraakproblemen;

 • Psychosociale problemen;

Na een CVA volgt meestal revalidatie. Onder onze deskundige begeleiding wordt er aan het herstel gewerkt zodat de patiënt weer zo veel mogelijk zelf kan doen. De revalidatie duurt gemiddeld een half jaar. De grootste vooruitgang vindt plaats in de eerste weken na de beroerte maar na de eerste maanden tot jaren kan er nog verbetering optreden. Wanneer u zelfredzaam genoeg bent, helpen de fysiotherapeuten u graag met het verdere herstel. De therapeuten kunnen samen met u oefenen om alledaagse handelingen.

Scroll naar top